Prinsengarde

 

 Historie
Gene heerser en geen vereniging oane n leger. Zoe koam t dat de prins Karnaval in t Rienlandj ooch n garde vuur zien besjerming kreeg. Es n sjerts op het richzige leger gedroge die gardes zich vreijig. n Vuurbild doa van zunt de blome in de leup van t geweer en t danse. t Stippefttche, woe bie de gardiste mit de rug tege ee goan sjtoan en op de moat van de meziek mit de vot (Fttche) bewege makde de richzige soldoate indertied belachelijk tot op der knoak.
t Is ooch in ozze tied noch ummer n belangriek ongerdeel bie de optres van de gardes. Doa van zunt der n aantal in limburg. t Groetste deel van de gardes kumt evvel mit name oet Duutsjlandj, en ooch dr Belsje Vasteloavend kint gardes.
De dansmariekes make deel oet van de gardes. Zie beelde de marketensters oet, die oets vuur de de troppe ete, drank en compenie mooste regelen. 

Streupers
n van de miest herkinbare ongerdele van os vereniging is de prinsegarde, ooch waal hieregarde geneumd. Al vanaaf de oprichting aan het inj van de joare vieftig is dees garde n begrip in de ganze regio.
De opzit van de prinsegarde is zoe wie vier dat kinne van de gardes oet t Rienlandj.
Bie de oprichting zunt de Blaue Funken oet Alsdorf es oetgangspunt genomme.
Doa wurd dr prins zien ganze regeerperiode oane oetzonjering begeleid doer n garde die vuural oet mansluuj besjteet. Dees garde het de taak om dr prins de ganze vasteloavesperiode te besjerme en te bewake.
De hieregarde besjteet oet 11 lede, onger aanveuring van Gardecommandant Rob Bindels.
Rob is ooch de grondjligker van t Euregionaal gardetreffe dat jieder joar in de Euregio wurdt gehoute.

 

Historie
Geen heerser en geen regering zonder leger. Dus kreeg prins carnaval in het Rijnland ook een garde voor zijn bescherming. Als scherts op het echte leger gedroegen die gardes zich zeer vreedzaam. Bijvoorbeeld met bloemen in de loop van het geweer en dansen. Het Stippefttche waarbij de gardisten met de rug tegen elkaar gaan staan en op de maat van de muziek met hun achterwerk (fttche of vot) bewegen, maakte de echte soldaten destijds stervensbelachelijk.
Het is nu nog steeds een wezenlijk onderdeel van de optreden van de gardes, waarvan er in Limburg meerdere zijn. Het merendeel van de gardes komt echter uit Duitsland en ook de Belgische carnaval kent gardes.
De dansmariekes maken deel uit van de gardes en beelden de marketentsters uit, die ooit de troepen van spijs, drank en vermaak voorzagen.

Streupers
En van de herkenbaarste onderdelen van de vereniging is de prinsengarde, ook wel de Herengarde genoemd. Al sinds de oprichting is deze garde een begrip voor de regio. De opzet van de prinsengarde is van oorsprong "Rheinisch". In het Duitse Rheinland wordt de carnavalsprins gedurende zijn regeerperiode steevast begeleid door een, voornamelijk, mannelijke garde die de taak heeft de prins gedurende de gehele carnavalsperiode te beschermen en te bewaken.

De herengarde bestaat uit 15 leden onder leiding van gardecommandant Rob Bindels. Rob is de grondlegger van het Euregionale gardetreffen welke jaarlijks in de Euregio plaats vindt.

Alaaf

 

Terug naar onderdelen